Wat is de beste cobot voor jouw productieproces?

Die zoektocht naar de beste robot is een zeer complexe zoektocht. Vaak horen we dat bedrijven op zoek zijn naar dé beste cobot, maar in werkelijkheid bestaat er niet één cobot die overal de beste keuze is. Net zoals elk bedrijf uniek is, vereist elk productieproces een cobot die past bij specifieke eisen, doelen en omstandigheden.

In dit artikel geven we inzicht in hoe je de juiste cobot kunt kiezen, waarom “beste” een relatief begrip is, en hoe wij als Promation jou kunnen helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw bedrijf.

De “beste cobot” bestaat niet

Veel bedrijven willen simpelweg weten welke cobot het “beste” is, maar wat “beste” betekent, hangt af van vele factoren. Om de juiste cobot te kiezen, moet je weten wat deze zal moeten doen. Gaat het om zware lasten tillen, precisiewerk, werken in vochtige omgevingen, of een mix van verschillende taken?

Factoren om de beste robot te bepalen voor je productieproces

De meeste fabrikanten bieden cobots aan met verschillende eigenschappen die aansluiten bij verschillende noden. Hier bij Promation geloven we dat de beste cobot er een is die perfect is afgestemd op uw toepassing.

1. Laadvermogen en Reikwijdte

Voor veel bedrijven zijn het laadvermogen en de reikwijdte van een cobot cruciaal. Bij zwaardere taken kan het nodig zijn om een cobot met een hoger laadvermogen te kiezen. Zo hebben cobots die 20 tot 30 kg kunnen tillen (zoals de P3020 van Doosan) een groot voordeel voor toepassingen waar zwaar werk vereist is of waar een robuuste grijper nodig is.

Voorbeeld: Stel dat uw productieproces zware onderdelen moet stapelen. Een cobot met een hoog laadvermogen kan dit aan zonder dat er een externe hefoplossing nodig is, wat de efficiëntie verhoogt. In een lichtere omgeving is het waarschijnlijk slimmer om te kiezen voor een cobot met een lagere payload, die goedkoper en eenvoudiger te verplaatsen is.

2. Aantal assen

Cobots hebben over het algemeen 5 of 6 assen. Het aantal assen bepaalt de flexibiliteit van de cobot. Een cobot met 6 assen kan elke richting uit bewegen, ideaal voor complexe taken. Daarentegen is een 5-assige cobot compacter, wat in krappe ruimtes een voordeel is en bovendien de kosten verlaagt.

Voorbeeld: Heeft u een proces waarbij de cobot moet gaan palletiseren op een zo compact mogelijke ruimte. Dan kan een 5-assige cobot perfect zijn. Deze stapelt met zonder problemen 30kg, maar de flens is steeds naar onder gericht. Voor ingewikkelde assemblagetaken waarbij flexibiliteit van beweging nodig is, biedt een 6-assige cobot meer mogelijkheden.

3. Weerstand tegen omgevingsfactoren

Sommige productieomgevingen vereisen specifieke eisen voor apparatuur, zoals waterbestendigheid of bestendigheid tegen stof. Zo zijn er cobots met een beschermingsklasse zoals IP67, die tegen water en stof bestand zijn. Voor voedingsbedrijven kan deze waterbestendigheid essentieel zijn, terwijl dit in de elektrotechnische sector vaak minder van belang is.

4. Flexibiliteit en mobiliteit

Cobots onderscheiden zich van traditionele robots doordat ze eenvoudig te verplaatsen zijn. Dit maakt ze zeer geschikt voor productieprocessen die snel moeten kunnen schakelen. Heeft u processen die voortdurend veranderen? Dan biedt een cobot u de flexibiliteit om snel in te spelen op veranderende eisen.

5. Veiligheid

Cobots zijn ontworpen om veilig samen te werken met mensen, maar dat betekent niet dat ze nooit in een kooi hoeven te staan. Wanneer cobots werken met gevaarlijke grijpers of in drukke productieomgevingen, kan aanvullende bescherming noodzakelijk zijn.

Voorbeeld: Bij de productie van scherpe metalen onderdelen is een cobot zonder bescherming een risico. Een kleine veiligheidskooi kan dan al een verschil maken, zodat de cobot niet continu hoeft te stoppen bij de minste beweging in de buurt.

6. Gewenste veiligheidsklasse

Je hebt cobots die heel gevoelig kunnen zijn en die met een aanraking van een pink al stoppen. Deze zijn extra veilig in de buurt van mensen. Andere cobots kunnen goedkoper zin en hebben steeds een tegendruk van enkele kg nodig.

Ook hebben verschillende cobots verschillende veiligheidsklassen. Zo heeft een Doosan als enige een PLe noodstopkring. Een risicoanalyse zal bepalen hoe gevoelig en veilig de cobot moet zijn.

Voorbeeld: Als je werk in de buurt van mensen zal de robot extra gevoelig moeten zijn. Werkt de cobot altijd uit de buurt van mensen, dan kan een goedkopere versie genomen worden.

Beste cobot factoren

Wij helpen jou de beste cobot bepalen

Een expert kan u helpen bij het bepalen van de exacte vereisten van uw cobot, zoals de specifieke taken, frequentie van gebruik, en de omgeving waarin de cobot zal werken. Bij Promation bieden wij vrijblijvend advies en denken we mee om de juiste cobot voor uw productieproces te selecteren.

Dankzij onze ervaring met cobots zoals de Doosan P3020, kunnen we verschillende opties aanbieden die passen bij uw situatie. Mede om de veiligheid en gewenste werking te borgen.

Contacteer ons

Case study: De Costacker van Promation

De Costacker is een cobot-oplossing die specifiek is ontworpen om efficiënt en veilig pallets te stapelen. Deze cobot is populair bij bedrijven die hun stapelproces willen automatiseren, zonder in te boeten op ruimte of veiligheid.

Het unieke ontwerp maakt het mogelijk om zware lasten te stapelen, terwijl het voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Bij de keuze van een dergelijke cobot kijken we naar factoren als ruimte, benodigde veiligheid, en integratiemogelijkheden in het bestaande systeem.

De beste cobot is niet de goedkoopste cobot

Kiezen voor een goedkopere cobot klinkt aantrekkelijk, maar kan in de praktijk hogere onderhoudskosten en lagere prestaties betekenen. Daarom is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de totale waarde die de cobot op de lange termijn toevoegt aan uw proces. Hier bij Promation geloven we dat investeren in een kwalitatieve oplossing zoals die van Doosan, zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Wat is de ROI van de beste cobot?

Een belangrijk onderdeel van de keuze voor een cobot is de ROI (return on investment). Dankzij onze ROI-configurator kan je meteen berekenen wat de verwachte terugverdientijd van een cobot is. Dit is een essentiële stap, want hoewel een cobot een grote initiële investering kan zijn, kunnen de kosten snel worden terugverdiend door de verhoogde efficiëntie en lagere arbeidskosten.

Er is geen universele “beste” cobot

Bij Promation geloven we dat de “beste” cobot altijd afhangt van de specifieke toepassing. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals laadvermogen, reikwijdte, aantal assen, veiligheid, mobiliteit, en de specifieke omgeving waarin de cobot zal opereren.

Stijn Provoost

Vind de cobot die bij jou past

Elk bedrijf heeft unieke eisen en doelstellingen, en wij helpen u graag om een cobot te vinden die daar perfect op aansluit. Bent u geïnteresseerd in het optimaliseren van uw productieproces met een cobot? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies. Samen vinden we de oplossing die het beste bij uw bedrijf past.