Wat is de terugverdientijd van automatisatie in je productieproces?

Bedrijven willen graag efficiënter werken. Een efficiënte productie betekent meer marge op je product. En je productie efficiënter maken, dat doe je door te automatiseren.

Het automatiseren van productielijnen met robots is voor veel bedrijven een cruciale stap naar een efficiëntere toekomst.

Toch blijft de vraag hangen: “Is de investering het waard?” Een vraag die we vaak krijgen en waar we een effectief antwoord op geven met concrete voorbeelden.

In deze blogpost bespreken we de kosten-batenanalyse van robotautomatisering. En ja: we hebben zelfs een heuse ROI-configurator.

Hoeveel kost een geautomatiseerd productieproces?

Laten we beginnen met de vraag die de meeste ondernemers bezig houdt: wat kost het om een robot in je productieproces te integreren? De kosten van een eenvoudige robotinstallatie beginnen rond de €70.000 en kunnen oplopen tot ongeveer €100.000, afhankelijk van de benodigde specificaties en eventuele extra materiaal zoals rollenbanen of sensoren.

Voorbeeld kosten en ROI cobot

Maar, in tegenstelling tot wat veel bedrijven denken, is deze investering snel terugverdiend. Zeker met een toepassing zoals onze Costacker. Dit is een cobot-palletiser, die minder kost dan €100.000 tot wel 8 picks per minuut doet. Dit maakt hem perfect voor het efficiënt stapelen van dozen en verpakkingen op pallets.

Als je 24 uur per dag in ploegendienst werkt, kan een installatie van deze omvang binnen 9 maanden volledig zijn terugverdiend. Zelfs als je enkel in dagdienst werkt, bedraagt de terugverdientijd slechts ongeveer twee jaar.

Terugverdientijd robotinstallatie

Nu we de kosten van automatisering begrijpen, laten we eens kijken naar de terugverdientijd van een robotinstallatie. Stel dat je een eenvoudige Costacker-installatie van €100.000 aanschaft.

Dit is een cobot die wordt ingezet voor het palletiseren van dozen. De Costacker kan tot 8 picks per minuut uitvoeren en heeft de capaciteit om veel meer dozen per uur te stapelen. Doordat deze cobot dag en nacht kan werken, is het rendement enorm.

Hoe snel is je investering terugverdiend?

Werk je in ploegendienst? Dan verdien je de investering van ongeveer €100.000 al binnen een jaar terug. Zelfs als je alleen in dagdienst werkt, kun je rekenen op een terugverdientijd van ongeveer twee jaar. Deze robot neemt niet alleen de zware en repetitieve taken van het stapelen over, maar zorgt ook voor een consistente kwaliteit en verhoogt de productiviteit aanzienlijk.

En dan begint de echte besparing: een robot zoals de Costacker gaat jaren mee en vereist minimale onderhoudskosten. Vanaf het moment dat de investering is terugverdiend, geniet je van directe besparingen op personeelskosten, productiviteitsverhoging en een verbeterde productkwaliteit.

De kosten van handarbeid

Wanneer we kijken naar de kosten van automatisering, moeten we deze altijd vergelijken met de kosten van handmatige arbeid. Een werknemer (in België) kost gemiddeld €50.000 per jaar, inclusief salaris, sociale lasten en andere bijkomende kosten zoals ziekteverzuim en vakantiedagen. Daartegenover staat dat een robot 24 uur per dag, 7 dagen per week kan werken zonder enige pauzes of extra kosten voor overuren.

In een krappe arbeidsmarkt zoals de huidige is het bovendien vaak moeilijk om überhaupt geschikt personeel te vinden. Bedrijven in België staan voor de uitdaging om hun productie op peil te houden met minder beschikbare werknemers. Automatisering wordt in dit opzicht een noodzaak, niet alleen om te besparen, maar om überhaupt te kunnen blijven produceren.

Automatiseren om concurrentieel te blijven

Zoals in een andere blog omschreven, is automatisering met robots niet alleen een kwestie van kostenbesparing, maar ook van overleven in een steeds uitdagendere markt. De arbeidsmarkt in België kampt met een groot tekort aan arbeidskrachten, en steeds meer bedrijven hebben moeite om voldoende personeel te vinden om hun productie draaiende te houden.

Meer dan ROI: bijkomende voordelen

Hoewel de snelle terugverdientijd van robots aantrekkelijk is, is het belangrijk om ook naar de bredere waarde van automatisering te kijken. Robots zorgen voor consistentie, verminderen het risico op fouten en kunnen helpen om de productkwaliteit te verbeteren.

Daarnaast dragen ze bij aan een gezondere werkomgeving door het overnemen van repetitieve, zware of gevaarlijke taken.

Automatisering helpt bedrijven niet alleen om te besparen op personeelskosten, maar zorgt ook voor meer productiviteit, verbeterde veiligheid en een hogere klanttevredenheid. Het verminderen van het aantal menselijke fouten betekent minder verspilling en dus minder kosten voor herstel of correcties.

Stijn Provoost

Automatisatie verdient zichzelf snel terug

De kosten van robotautomatisering mogen dan op het eerste gezicht hoog lijken, maar de werkelijkheid is dat deze investering snel wordt terugverdiend. Of je nu in ploegendienst werkt of alleen in dagdienst, een robot zoals de Costacker kan binnen 9 maanden tot twee jaar volledig zijn terugverdiend.

Bij Promation hebben we de expertise om bedrijven te helpen bij het optimaliseren van hun productieprocessen met op maat gemaakte automatiseringsoplossingen. Wil je weten welke robot het beste past bij jouw productieproces?