Hoe werkt AI in visiesystemen?

De afgelopen jaren heeft de integratie van AI in visiesystemen de manier waarop productielijnen worden gecontroleerd en geoptimaliseerd, drastisch veranderd.

Traditionele visiesystemen konden enkel zwart-wit controles uitvoeren, waarbij ze goed of slecht bepaalden op basis van statische parameters. Dit beperkte de mogelijkheid om variabele fouten te identificeren, vooral wanneer die fouten niet van tevoren gedefinieerd waren.

Maar de komst van AI heeft dit volledig veranderd. Moderne visiesystemen kunnen nu veel meer variaties en complexe afwijkingen detecteren, waardoor bedrijven hun productieproces stabieler en efficiënter kunnen maken.

In deze blogpost gaan we dieper in op de mogelijkheden die deze AI-systemen jouw bedrijf bieden.

De evolutie van visiesystemen

In het verleden waren visiesystemen rigide. Ze konden enkel op basis van strikte parameters werken. Als je bijvoorbeeld een koekje wilde controleren op fouten, moest je specifiek aangeven wát die fout was, zoals een barst of een afwijkende grootte.

Dit was een zwart-witbenadering: het was óf goed óf fout. Dit betekende dat willekeurige of niet-geprogrammeerde fouten, zoals breuken of oneffenheden die er altijd anders uitzien, vaak gemist werden.

De introductie van AI

Met AI aan boord kunnen visiesystemen nu veel meer. Ze leren hoe een goed product eruitziet en kunnen daarmee niet alleen specifieke fouten detecteren, maar ook willekeurige afwijkingen die voorheen moeilijk op te sporen waren.

Een koekje met een kleine barst ziet er elke keer anders uit, maar een AI-gebaseerd systeem herkent die variabele breuken en weet wanneer iets niet klopt.

AI en visiesystemen: werking

De kern van AI-gebaseerde visiesystemen is machine learning. Bij Promation trainen we de camera’s van onze visiesystemen door ze te leren hoe een perfect product eruitziet.

Dit betekent dat we de camera’s voeden met duizenden beelden van correcte producten, zoals koekjes, broodjes of flessen, zodat de AI weet hoe het ideale resultaat eruitziet en kan anticiperen op variaties.

Machine learning: werking 

Denk bijvoorbeeld aan een productielijn voor koekjes. Elk koekje kan een andere vorm of grootte hebben, of er kan een verschil zitten in de aangebrachte chocoladelijnen. Een traditioneel visiesysteem zou moeite hebben om deze variaties te interpreteren, maar met AI kan de camera leren welke afwijkingen normaal zijn en welke als fouten moeten worden gemarkeerd. Hetzelfde geldt voor zaadjes op broodjes of geprinte codes op flessen, die er telkens anders uitzien.

Voorbeelden van AI-toepassingen in visiesystemen

De toepassingen van AI in visiesystemen zijn talrijk en gevarieerd. Hier zijn enkele concrete voorbeelden van hoe deze technologie productiecontroles naar een hoger niveau tilt.

  • Carboninspectie: carbondeeltjes bestaan uit complexe witte en zwarte patronen die moeilijk te interpreteren zijn met een standaardcamera. AI-gebaseerde visiesystemen kunnen afwijkingen in carbon opsporen, zelfs als de patronen variabel zijn.
  • Chocoladelijnen op koekjes: chocoladekoekjes zien er nooit hetzelfde uit. Een AI-systeem kan leren hoe deze lijnen er normaal uitzien en kan afwijkingen detecteren die erop wijzen dat een koekje niet voldoet aan de kwaliteitseisen.
  • Zaadjes op broodjes: AI kan bepalen of er voldoende zaadjes op een broodje zijn aangebracht, zelfs als het patroon van zaadjes altijd anders is. Dit was vroeger een enorme uitdaging voor traditionele systemen.
  • Geprinte codes op flessen: deze geprinte codes kunnen er op elke fles net iets anders uitzien, afhankelijk van de verpakking en de plaatsing. Een AI-systeem kan de variaties in de code accepteren en toch correctie uitvoeren als er fouten zijn in de leesbaarheid.
  • Vervaldatums op doorzichtige verpakkingen: het controleren van vervaldatums op doorzichtige verpakkingen is een complexe taak omdat de achtergrond steeds anders is door de positie van het product in de verpakking. Met AI kan de camera deze variaties compenseren en de vervaldatum betrouwbaar controleren.

De voordelen voor jouw productielijn

AI in visiesystemen biedt enorme voordelen voor bedrijven met een productieafdeling. Het maakt controles veel stabieler en betrouwbaarder, vooral wanneer je te maken hebt met variabele producten.

Traditionele systemen vereisen dat je vooraf duidelijk gedefinieerde fouten instelt, terwijl AI-systemen kunnen leren van voorbeelden en variabele fouten automatisch opsporen. Dit maakt het inspectieproces veel flexibeler en accurater.

Cognex camera’s met AI-functie

Bij Promation maken we gebruik van de nieuwste Cognex-camera’s met AI-functionaliteit om onze visiesystemen zo krachtig mogelijk te maken. Deze camera’s kunnen niet alleen fouten detecteren, maar ook constant bijleren, wat betekent dat jouw productieproces steeds efficiënter wordt naarmate er meer gegevens worden verzameld.

Zo verminder je foutmarges, verbeter je de productkwaliteit en verhoog je de productiesnelheid zonder in te boeten op nauwkeurigheid.

De toekomst van AI in visiesystemen

De evolutie van AI in visiesystemen staat nog maar aan het begin. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, zullen we nog meer toepassingen zien die het productieproces verder optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan nog betere beeldherkenning, snellere verwerkingscapaciteiten en integratie met andere slimme productiesystemen zoals cobots.

Door AI-gebaseerde visiesystemen in je productielijn te integreren, zorg je ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst. Niet alleen verhoog je de kwaliteit van je producten, maar je zorgt ook voor meer efficiëntie en lagere kosten, omdat je minder tijd kwijt bent aan handmatige inspecties en foutcorrecties.

Stijn Provoost

Waarom jouw bedrijf AI nodig heeft in zijn visiesystemen

Het gebruik van AI in visiesystemen heeft de manier waarop productiecontroles worden uitgevoerd revolutionair veranderd. Waar traditionele systemen moeite hadden met variabele fouten, kunnen AI-gebaseerde visiesystemen nu veel complexere afwijkingen opsporen en leren ze continu bij. Dit maakt inspecties veel stabieler en betrouwbaarder.

Bij Promation zetten we de nieuwste AI-technologie in om jouw productieprocessen te optimaliseren. Of het nu gaat om het controleren van zaadjes op broodjes, chocoladelijnen op koekjes of het uitlezen van geprinte codes, wij zorgen ervoor dat jouw productielijn foutloos draait.

Wil je weten hoe AI jouw visiesystemen kan verbeteren?